Zenehallgatás közben rendelem cégemnek az acélt

Nálunk a munkahelyen egész nap szól a rádió. Olyan munkakörben dolgozunk, ami sokszor elég monoton, jól érzéssel tölt el, ha van valamilyen alapzaj a háttérben, segít koncentrálni. Régebben sokat vitatkoztunk a kolléganőmmel, hogy melyik csatornát hallgassuk, mert ő a retro zenéket kedveli én pedig a mai pörgősebb, pop jellegű zenét. Pár éve megjelent egy nagyon klassz rádióadó, ahol váltakoznak a mai zenék és a slágeresebb dallamok, így megállapodtunk abban, hogy minden nap ezt a rádiót fogjuk hallgatni.

Egyébként mi beszerzéssel foglalkozunk, sokszor hosszú excel táblázatokat böngészünk, adatokat rögzítünk, így kell is a monoton zaj a háttérbe. A cégünk egy műszaki berendezéseket gyártó vállalat, akiknek fő profilja a mikroelektronika, illetve az elektronika. kollégáink többsége az elektronikát tervezi és szereli, forrasztja, programozza. Ezeket az elektronikákat fém dobozokba helyezzük és így kerül kiszállításra. Egyedi megrendelésekre is dolgozunk, így többnyire nem szabványos dobozokat gyártunk, hanem több méretben, több anyagminőségben. Az én feladatom az acé lemezek beszerzése.

Több gyártót kipróbáltunk már, de mindig visszatértünk a jól bevált Acélpartnerhez, mert az ő raktárkészletük szinte állandó, mindig megtaláljuk azokat a lemezeket, amikre szükségünk van. Az értékesítő kollégával napi szintű kapcsolatban vagyunk és küldi nekünk az aktuális árakat és a készleten lévő anyagok listáját. Elég széles spektrum az, amiből választhatunk, ugyanis 3-300 mm vastagságig és 2000-12000 mm hosszúságig árusítanak acéllemezeket.

A lemezek tekintetében nem mindegy az anyagminőség, az acél összetétele, ugyanis a különféle elektronikáknak más doboz felel meg. Nem szabad megfeledkezni az árnyékolásról, némely dobozban éppen arra van szükség, hogy a nagyobb árnyékolást nyújtsanak, ekkor magasabb vas tartalmú acélt választunk, némely konstrukcióban pedig éppen a jeladás a lényeg, így alacsonyabb vas tartalmú acél a megfelelő. Sokszor alumíniumra is szükségünk lehet.

Az Acélpartner által forgalmazott durvahengerlésű, szélezetlen vastaglemezek névleges mérete 2000*3500 mm méretűek. A lemezminőségek tekintetében széles választék áll rendelkezésre:

 • melegen hengerelt, ötvözetlen durva (quatro) acél lemez
  • EN 10025-2/2004 szabvány szerint, mely felhasználható szerkezeti acélként, hidak, járművel, épületek, könnyű gépek és nehéz szerkezetek gyártásához.
  • EN 10028-2 szabvány szerint, mely felhasználható meleg üzemű berendezések építéséhez, tartályokhoz, hőcserélőkhöz, nyomástartó edény acél céljából.
  • EN 10028-3 szabvány szerint, mely felhasználható hideg üzemű berendezések építéséhez, csővezetékek, gáz tartályok, olaj tartályok kivitelezéséhez.
 • melegen hengerelt, finomszemcsés durva (quatro) acél lemez
  • EN 10025-3-4/2004 szabvány szerint, mely felhasználható szerkezeti acélként, hidak, járművek építéséhez, könnyű- és középnehéz szerkezetek gyártásához.
  • EN 10028-3 szabvány szerint, mely felhasználható hideg üzemű berendezések építéséhez, csővezetékek, gáz tartályok, olaj tartályok kivitelezéséhez.
 • melegen hengerelt, nemesíthető és/vagy betétben edzhető durva (quatro) acél lemez
  • EN 10083-84 szabvány szerint, mely felhasználható szerszámok és gépek gyártásához, anyagminőségéből kifolyólag nemesíthető egyedi megrendelés alapján, illetve betétben edzhető acél.

Ezek azok az anyagok, melyek közül rendelést adunk le heti szinten. A fent említett acélok nyersanyagok, melyeket a rendelés alapján lángvágással, plazmavágással méretre vágnak, alakra vágnak és szemcseszórnak, szinterelnek a mi megrendelésünk alapján. Az én munkám a beszerzés mellett az aktív kapcsolattartás a tervezőkkel is, hiszen ők adják meg pontosan, hogy milyen alakra, méretre, anyagminőságre van szükség az adott berendezés legyártásához.

acél lemez

A beszerzés gördülékenyen megy az elektronikus adatbázis használatával és az Acélpartner értékesítőinek professzionális hozzáértése miatt. Végh Ferenc és Sári Ervin az a két kolléga, akikhez minden kérdésünkkel és igényünkkel fordulhatunk, így munkaidőben minden kérdésemmel őket keresem a +36 30 733 3021-es vagy a +36 30 326 9278-es telefonszámon. Legutóbbi rendelésem során komoly problémák adódtak a kiszállított mennyiségben, ugyanis az én figyelmetlenségemből kifolyólag rossz anyagminőséget és méretet hozattam a raktárunkba, de az Acélpartner munkatársai készségesen oldották meg a problémánkat és cserélték ki a téves rendelést. Ilyen, és ehhez haszolnó rugalmaz ügyfélkezelés miatt választuk mi acél lemez beszerzéséhez az Acélpartnert.