A Buddha szobrok jelentéseiről beszélgettek a reggeli műsorban

Nem sokat hallgatom már az autóban sem a rádiót, kizárólag reggelente munkába menet. Akkor van a kedvenc beszélgetős műsorom és jól esik már egy kis vidámsággal indítani a napot. Jó témákat dobnak be és sok olyan érdekességet hallok, amikről egyébként nem feltétlenül tudnék vagy hallanék. Nem tudom ti hogy vagytok vele, én kimondottan szeretek új dolgokat hallani, tanulni és megismerni a szabadidőmben is és nem csak agyatlan hülyeségekre pocsékolni a perceket. Ezért nem is olyan rosszak ezek a reggeli beszélgetős műsorok – legalábbis ez biztosan nem.

A múlt héten valamelyik reggel a Buddha szobrokról és a buddhizmusról volt szó, ami nekem aztán totálisan idegen talaj. Egy nepáli termékekkel foglalkozó weboldalt görgettek, ami ezen a címen érhető el: nepalitermekek.com/blogs/blog/buddha-szobrok-jelentesei és közben arról beszélgettek, amit éppen láttak.

Egyrészt lehet tőlük rendelni mindenféle hitéletben fontos tárgyat, tehát könyveket, füstölőt, a meditációban segítő eszközöket, hangtálakat és még sok minden mást. De ami talán ennél is érdekesebb, hogy sok hasznos információ olvasható arról az oldalukon, hogy mely Buddha szobrok milyen jelentéssel bírnak. Mert hogy többféle megjelenési formája van és mindegyik valami mást szimbolizál.

Példának okáért ott van Maitréja szobra. A buddhista hitvilág szerint ő testesíti meg a jövendőbeli Buddhát. Maitréja, vagyis Buddha fontos szellemi vezetőként fog eljönni és elkalauzol minket, hogy könnyebben találjunk rá az erény ösvényére.

Mint a buddhizmusban általában, a legfőbb tanítása a végtelen kedvesség. Ennek a szeretetteljes gondolatnak az a végcélja, hogy az emberek felhagyjanak a felvett és hamis magatartási formákkal és őszintén, szívből szeressék egymást, mindenféle káros mellékzönge nélkül.

Az egyes istenség típusokon belül is jellemző, hogy többféle megjelenítési módjuk van. Így például Maitréja esetében is leggyakoribb megjelenítési módról lehet beszélni. Ebben az ábrázlásban ő egy trónon ülve várja, hogy eljöjjön az ő ideje, amikor is visszatér. A kezeit a szíve előtt tartja, amelyek a tanításra utalnak. Ebben a formációban is megjelenik a lótuszvirág, mint oly sok másik buddhista jelképben, ami pedig az erőt és a végtelen tisztaságot szimbolizálja. Általában egy napernyő is van a feje felett, ez pedig egyértelműen arra utal, hogy ez alatt az ernyő alatt ő mindenkinek védelmet, biztonságot és menedéket kínál.

Egy másik nagyon gyakori buddhista jelkép az Áldó Buddha szobra, őt is meg lehet találni a nepalitermekek.com/blogs/blog/buddha-szobrok-jelentesei oldal gyűjteményében.

Az Áldó Buddha egy jellemzően ülő szobor. A jobb kezét felemelt állapotban tartja, a tenyerét – ha szemből figyeljük – a szobrot néző felé fordítja. Ezzel arra utal, hogy pajzsot nyújt az arra rászorulóknak. Valamint azt is jelenti, hogy a félelemmel sikerül leküzdeni, mivel akinek pajzsot, vagyis védelmet nyújtanak, az kevésbé fog félni és képes leküzdeni bármit. Éppen ezért nem meglepő, hogy az is kiderül az oldalról, hogy ez a szobor egyet jelent a bátorsággal és a védelemmel. Szimbolikusan a félelem, a harag és a téveszmék ellen nyújt védelmet.

Ha szeretnétek még hasonló tartalmakat olvasni, akkor nézzétek meg a Nepáli Termékek oldalát a nepalitermekek.com/blogs/blog/buddha-szobrok-jelentesei címen. Itt még rengeteg infót találhattok többek között Fehér Taráról, Mahakaláról, Csenréziről, Zöld Taráról, Zambaláról és még sokminden másról is. Én a rádiós műsor után még vagy egy órát ezt az oldalt böngésztem, szóval ha egy kicsit is nyitottak és érdeklődőek vagytok a témában, akkor ez remek forrása lehet az ismeretek bővítésének!