A rádióműsor vendége egy női ceremóniamester volt

Mindig odavoltam a rádióért, valószínű azért, mert tévé még nem is volt gyerekkoromban, és csodáltam a dobozt, amiből valakinek a hangja vagy zenéje tudott szólni, főleg, ha élőben történt. A rádió közvetítésekről nem is beszélve, annál izgatottabb még sose voltam, mint amikor azt hallgattuk együtt a barátokkal. A készülékből szóló hangnak köszönhetően magam elé tudtam képzelni, hogy ki hol van a pályán, ki cselez, ki előz, a gólt újra és újra meg tudtam ismételni a fejemben, ha pedig tizenegyest lőtt valaki, majd lerágtam a körmöm! Nem meglepő, hogy mai napig minden nap szól otthon, szinte szünet nélkül a rádió, és mindenféle zenei stílusokat, történeteket hallok benne. A kedvencem a portréműsor, amikor valakivel mélyinterjú készül, és rajta keresztül kicsit jobban megismerhető a világ egy része.

A minap például egy női ceremóniamesterrel beszélgetett a rádió műsorvezetője. Egyből felkaptam a fejem, mert az én időmben az esküvőkön még vőfély volt, most pedig nem, hogy más titulust kapott ez a pozíció, de még hölgy is látja el a feladatokat! Nagyon pozitív csalódás volt számomra, imádtam az egész beszélgetést. Kiderült, hogy énekesnő volt – több dala is elhangzott az adásban és mindegyik tetszett -, fitness edzősködött, marketingesnek tanult, de a legérdekesebb, hogy rádiózást és újságírást tanult és tanított – így a műsorvezetővel bőven volt közös témájuk! Elmesélte, hogy a zeneiparról váltott rendezvények szervezésére, amely területen már közel 10 éves tapasztalattal rendelkezik, és hét évvel ezelőtt kötött ki az esküvőknél, amiket azóta is szenvedélyesen szeret. Kiderült, hogy rengeteg dolgot csinál egy ceremóniamester, amibe az ember bele sem gondol, és legtöbbször nem is látja, csak az eredményét a munkájának, tehát azt, hogy minden rendben megy és mindenki tudja, mikor mi a dolga. Csak néhány példát mondott, de már azok is elgondolkodtatóak voltak számomra…
Kata mesélte, hogy ő nem csak aznap segít a pároknak, hanem már az esküvőt megelőző hetekben többször egyeztet velük, segíti őket a programok megtervezésében, kész forgatókönyvet állítanak össze együtt. Ezt aztán átbeszélni a szolgáltatókkal, a fotóssal, dj-vel vagy zenekar vezetőjével, és a helyszínnel, hogy a nagy napon biztosan mindenki tudja a dolgát, és nehogy ott derüljön ki, hogy valaki valamit félreértett. A nagy napon a vendégek előtt érkezik, üdvözli és informálja őket, hogy mit hol találnak, mikor milyen program következik, segít az anyakönyvvezetőnek a szertartást megelőzően, a fotósnak a csoportos fotók elkészítése során és dj-nek a hangulat fokozása közben. Egész nap a párra irányítja a figyelmet, és ha van valami fennakadás, azt úgy oldja meg, hogy ők észre sem veszik. Feldobja a hangulatot, játékot bonyolít le a teljes násznép bevonásával, de nem hoz senkit kellemetlen helyzetbe, nem viselkedik obszcén módon, és nem mond verseket. Nem hord kalapot, nincsen botja, sem szalagja – a humorával, a személyiségével és profizmusával teremti meg a jókedvet, felügyeli az előkészületeket az esküvői szertartás, torta, nyitótánc előtt. Szóval 12 órán keresztül pörög, fél szeme mindig a páron van, a másik pedig a násznépen és a szolgáltatókon, akiknek a munkájáért nem tartozik felelősséggel, de azt nagyon fontosnak tarja, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy minden felhőtlenül, hiba nélkül, szeretetben és vidámságban teljen. Teljes mértékben átjött Kata személyisége, aki rávilágított arra, milyen nagy szükség van ceremóniamesterre, és igazán különleges, ha valaki közülük is nőt választ!