Egy hullámhosszon

Sosem értettem azokat az embereket, akik megrögzötten rajonganak dolgokért. Azokat szintén nem, akik azt állítják, hogy mindent tudnak a világ dolgairól, holott ez nyilvánvalóan nem így van, mert képtelenség, csak egyszerűen szükségét érzik annak, hogy fitogtassák tudásukat.

Én magam nem sokat tudok pl. a rádiókról, noha elképesztően érdekel minden telekommunikációs találmány eredete, valamint az is, hogy miképp formálta át a világot.

Attól függetlenül persze, hogy nem értem pontosan miként szólalhat meg egy tőlem több ezer kilóméterre lévő hang, még előszeretettel hallgatom a különféle rádióműsorokat.

Kifejezetten szeretem hallgatni reggelente, ahogy a rádiósok olyannyira eltérnek a műsor tárgyától, hogy az egész végül nem is szól másról, csak a saját szórakoztatásukról.

Vannak még azért olyan fogalmak, amelyekkel igen kevéssé vagyok tisztában.

Ilyen például, a kiküldetési rendelvény is, amellyel számítógépes böngészgetéseim során találkoztam először.

A roadrecord.hu nevezetű oldalon szerencsére, rengeteg értékes információval gazdagodtam a fogalmat illetően.

Megtudhattam innen, hogy a NAV kiküldetési rendelvény lehetőséget nyújt a munkavállalók béren kívüli kifizetésére is, amennyiben saját gépkocsit használnak.

Ez a rendelvény ráadásul, nemcsak munkaviszony, hanem egyéb jogviszonyok esetén is kiállítható.

Akkor is alkalmazható, hogyha az adott magánszemély az általa elvégzett munkáért nem kap juttatást, vagyis, ha a tevékenységét úgymond közérdekű feladatként látja el, és csak a járműhasználat költségeinek fedezését kéri.

Arról nem is beszélve, hogy a cég ügyvezetője is alkalmazhatja a kiküldetési rendelvényt, hogyha saját tulajdonú autóját használja a vállalkozásban.

kiküldetési rendelvény

Egy ilyen fajta rendelvény akár több napra is készíthető, bár a legtöbb esetben napi vagy havi kiküldetést szokták jóváhagyni.

Szintén a roadrecord.hu-ról tudtam meg, hogy a rendelvényt papír alapon is meg kell őrizni, hacsak valaki nem szeretné magát plusz költségekbe űzni.

Amennyiben ugyanis a dokumentumot elkeveri a kiküldött, akkor az aktuális cégautó adóját neki, mint magányszemélynek kell megtérítenie.

Ha ez még nem lenne elég dolog, amire figyelni kell, akkor ott vannak még a formai követelmények, amelyek egy kiküldetési rendelvény érvényességéhez szükségesek.

Ide tartozik például, a futásteljesítmény, az utazás költségtérítése, a kifizető cég, illetve a magánszemély adatai is, amelyeket mind-mind fel kell tüntetni a nyomtatványon.

A NAV által előírt formai követelményeknek a RoadRecord Online útnyilvántartó program és mobilalkalmazás teljes mértékben megfelel.

Így elég csak letöltenünk ezt az applikációt, és máris egy csomó feszültségtől megkímélhetjük magunkat.

Rég találkoztam ilyen könnyedén átlátható és szakmailag is hiteles weblappal, mint a roadrecord.hu.

Külön értékeltem, hogy az ott található információk úgy voltak megfogalmazva, hogy még én is meg tudtam azokat érteni, holott nem igazán vagyok a téma szakértője.

Eggyel már kevesebb fogalom van a világban, amelyet még tanulmányoznom kell, hála a roadrecord.hu-nak.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy hátradőlnék a székemben, és innentől kezdve a különféle rendelvények és kiküldetések professzorának tekinteném magam.

Helyette inkább folytatom tovább az alázatos tanulási folyamatokat, nehogy véletlenül én is úgy végezzem, mint azok, akik a világ legokosabb embereinek kiáltják ki magukat.

Őket nem hallgatnám szívesen a rádióban.