Céges autó flottában vagy magányosan?

flottakezelő

A ma reggeli beszélgető rádió műsorban arról volt szó, hogy a cégeknek miért éri meg flottakezelőhöz csatlakozni. Erre azonnal felkaptam a fejemet. Mivel párom is pont azon gondolkodik, hogy a cégautókat inkább bérelni fogja, minthogy újabbnál újabb autókat ő maga vásároljon meg, tartson fent, szervizeljen, mivel ezeknek igen magas a szervizköltsége, és nagyon sok probléma adódik olyankor, amikor egy autót szervizbe kell vinni. Nem áll rendelkezésre, csereautó sem, ami miatt a munka leállhat. Egy flotta kezelőnél pedig ez nem jelent problémát.

Végül annyira elmerültem én magam is a témában, hogy a flottakezeles.hu oldalon kötöttem ki, ahol egy hihetetlenül korrekt flottakezelő céget sikerült megismernem. Átküldtem páromnak a linket, hogy vegye fel velük mielőbb a kapcsolatot, mert szerintem ők lesznek azok, akiket keres, és ez valóban így is lett. A magányos autóvásárlás és bérlés helyett szerződést kötött a flottakezelő céggel.

Hogy jutottak el a szerződésig? Már az első telefonos beszélgetés alkalmával kiderült párom számára is az, hogy ez a cég igazán segítőkész, nagyon fontos számukra az ügyfél. Az első és legfontosabb kérdés, amit tisztázni kellett párommal, hogy teherautóra vagy személygépkocsira van szükség, hiszen nem mindegy, hogy pontosan milyen autóról van szó, így párom elmesélte nekik azt, hogy mivel is foglalkozik a vállalkozása. Mivel áruszállítás a főtevékenységük, ezért teherautóra lesz majd szüksége.

A beszélgetésből kiderült az is, hogy személyautóra és teherautóra is milyen költségek vonatkoznak, hogyha valaki saját magának veszi meg, és mi a különbség akkor, hogyha egy flottakezelőtől bérli az autót. Ilyenkor ugyanis vannak olyan költségek, amiket a lízingbe adó cég fizet. Természetesen ebből azért valamennyit belekalkulálnak a havi díjba, de alapvetően sokkal olcsóbban lehet így hozzájutni autóhoz, és arról nem beszélve, hogy nagyon sok ügyintézést meg lehet ezzel úszni. Ráadásul az is nagyon nagy előny, hogy autóbérlése esetén a bérleti díj után ÁFA levonható, míg autóvásárlás esetén áfa levonási tilalom van.

Elmondták azt, hogy mi történne akkor, hogyha mégis új autót vásárolna, illetve milyen költségekre lehet számítani abban az esetben, ha ténylegesen az autóbérlés és a szolgáltatásaik mellett fog dönteni. Arról is beszámoltak, hogy több óra ügyintézést meg lehet spórolni azzal, hogy a szolgáltatást igénybe veszik. Erről mondjuk párom bőven tudna mesélni, mennyi órát vett el az életéből az, amikor az autója után kellett rohangálni, szervizekkel egyeztetni, és mindenféle ügyintézést egymagának megoldani miközben a munka egyre jobban várta. Végérvényesen arra jutottunk, hogy a flottakezeléssel nem csak a papírmunka is csökkenthető cégen belül, hanem még egy stresszfaktortól is megszabadulhat párom. Bár már magától is arra jutott, hogy flottakezelőt érdemes lenne igénybe vennie, a beszélgetés után pedig már arról is meggyőződött, hogy valóban őket fogja választani, hiszen minden oldalról nagyon részletes válaszokat kapott valójában olyan kérdésekre is, amiket fel sem tett, de még meg sem fordult a fejében. Annak pedig, hogy csatlakozzon a flottájukhoz, az a nagy előnye, hogy ugyanolyan kedvezményeket és előnyöket kaphat meg, mint a nagy autóflottával rendelkező multik. Ezen kívül pedig az is nagy előny, hogyha bármikor bármelyik autóval probléma lenne, a szervizzel kapcsolatos ügyintézést ellátja a flottakezelő és csereautót szinte azonnal biztosít a cég. Így nem kell aggódni azon, hogy több órára vagy akár napokig kiesnek a munkatársak a munkából, hiszen a csereautó segítségével a munka gördülékenyen tud folyni.

Párom már napok óta csak arról beszél, hogy milyen jó, hogy ezt a lehetőséget választotta, annyira megkönnyebbülve érzi magát, hogy tudja, hogy a cégautók mindig rendben lesznek, és nem kell neki órákon át vagy akár napokon át rohangálnia azért, hogy végre visszakapja az autóját és tudjon végre dolgozni.