Miről szól a rádió?

Ez a nagypapám híres mondása volt, aki nem szerette, ha zene szól a rádióban. Ő a híreket szerette hallgatni. És az érdekes beszélgetéseket. Neki az volt a természetes, ha “duma” van, nem zenés program. Nála mindig az volt a kérdés: éppen miről szól a rádió? Magyarán miről beszélgetnek.

Mindig eszembe jut ez, amikor én hallok valami érdekeset mostanában a hírekben, vagy valamilyen tematikus beszélgetésekben. Most éppen egy napelemekről szóló beszélgetés keltette fel a figyelmemet. Pontosabban egy napelemes pályázati programról szóló, amely program most indul, de a rádióból csak felületesebben lehet azért tájékozódni… A valódi, mélyreható részletek megismerésére ott van helyette a napenergiapluszprogram.hu, az interneten.

Bármiféle még alaposabb utánanézésre az internet ma már a legjobb, mert ott semminek nincsenek korlátai. És a linkelt website-ot mindenképp jó példaként emelném ki, mert informatív, figyelemfelkeltő, ugyanakkor közérthetően szakmai. És a jelenlegi napelemes témáról van is mit olvasni bőven – és én tényleg nem találtam jobbat a témában a napenergiapluszprogram.hu-nál. (Ez a program, ami a webhely nevében is bele foglaltatik sok dologban más, mint az elődei, de ebbe kicsit később folynék bele. Segített persze a keresésben, hogy nekik egyértelmű a nevük és a domain elnevezése is, de nem érzem azt, hogy kizárólag a szolgáltatást terveznék rám sózni, hanem általánosan is (és nagyon alaposan tájékoztatnak a szóban forgó pályázati kiírásról – ami egyébként egy várható kiírás még csak, de bármelyik “percben” esedékes).

Pedig amúgy náluk valódi lehetőségünk is van jelentkezni a programra. Helyesebben felvenni a kapcsolatot valamilyen napelemes kivitelezővel, aki tud nálunk létesíteni olyan rendszert, amire a pályázati támogatás felvehető. Országszerte, és bármikor kereshetjük őket, ezért pedig nem is kell többet tennünk, mint a megfelelő helyre kattintanunk olvasgatás közben.

Szóval, mit mondtak be a “rádióban”? – mert a nagyapám kérdése valójában mindig is erre vonatkozott. A rádió helyett tehát a napenergiapluszprogram.hu oldalon azt “mondják be”, hogy családosok pályázhatnak most napelemekre. Ez a program főleg nekik szól ezúttal, de közülük sokaknak. Én nem bánom, hogy alapvetően különféle programlehetőségek érkeznek különféle társadalmi alegységeknek és szereplőknek. És a jelenlegi államberendezkedés sokszor fókuszál a családosokra – ez van. Közülük viszont tehát nem kevesen, húszezren vehetik igénybe a támogatást és az oldal hírei alapján épp bővülhetnek is a számok. 4 kW helyett 5 kW-os rendszerekre lehet pályázni, emellé pedig még jön 10 kW-nyi tárolókapacitás is.

A tárolókapacitás nagyon fontos! Már raktározhatunk is energiát nem csak megtermelhetjük azt azonnali felhasználásra. Így az a cél is elérhetővé válik, hogy függetlenedjünk az áramszolgáltatótól. Nem kell persze teljes függetlenedésre gondolni mindenkinek, de igény szerint a lehető legnagyobb mértékben valósulhat ez meg. Aki kevés áramot fogyaszt, annak tényleg lehet, hogy száz százalékban, mert éjszakai, kisebb mértékű áramfelhasználáshoz is elraktározhatjuk a megtermelt energiát, tehát az említett akkumulátorokban. Hogy ezek az akksik milyen távon és mennyi energiát “óvnak” meg nekünk a későbbiekre, nos, ilyen technikai részletekről is tájékozódhatunk a napenergiapluszprogram.hu-n. Mert tényleg majd’ annyira általánosan szakmai ez az oldal, mint amennyire az aktuális pályázaton való részvétel felé terel. És segít is utóbbiban, ha megjönne a kedvünk egy ilyen beruházáshoz. Amihez most csak 2 millió forintos önrész kell, a többit az állam állja. 65%-át is akár a költségeknek!