A napelemes rendszer még nem toplistás, de hamarosan az lehet

Mindenki hallgatott már rádiót életében. Az autókba már automatikusan be van építve, és habár a régi rádiók már nem találhatók meg minden egyes háztartásban, a legtöbb telefonon elérhető a rádiós adások nagy része. Ma pedig ezt már a legtöbb adó kihasználja, és sokan igyekeznek egyre informatívabb adásokat leadni.

Nemrég például a napelemek egyre növekvő népszerűségéről hallgattam egy beszélgetést a rádión, miközben épp a munkába tartottam. Szerencsére ma már az emberek sokkal jobban figyelnek arra, hogy vigyázzanak a környezetünkre, és megpróbáljanak környezettudatosabban élni a lehetőségeikhez mérten. Ez lehet az, hogy szelektíven gyűjtik a szemetet, de most már egyre nagyobb a divatja annak, hogy ha lehetőségük van rá, akkor regenerálódó energiaforrásokat használnak.

Sok állam, például Ausztria szélerőműveket használ, vagy épp vízerőműveket építtetnek a folyókhoz. Magyarországon erre még nincsen lehetőség, de az állam támogatja azokat, akik napelemet szeretnének beszerelni akár az otthoni, akár a vállalkozásuk áramrendszerébe. Továbbá különböző pályázatok léteznek, amelyeknek a napelemes rendszerek támogatása a célja, így nem kell egymagunk nekilátni egy ilyen befektetésnek. Sajnos pontos számokat nem tudok, hogy valóban mennyi pénzre lenne szükségünk, hogy ezt biztonságosan be tudjuk vállalni, de az állami támogatással és a pályázatokkal akár a befektetés egésze megtérülhet. De a Napelemek Pályázatok oldalon személyre szóló ajánlatot kérhetnek.

Az oldalon egyébként részletesen leírják, hogyan is történik ez a folyamat. Először személyesen kimennek a helyszínre, hogy felmérjék a terepet. Ezt természetesen ingyen teszik, így nem kell emiatt aggódni. Ekkor megnézik, hogy elég erős-e a ház a rendszer megtartásához, és a villamos tervező felméri a ház elektronikus igényeit, hogy a napelemes rendszer biztosan kielégítése azokat. Ehhez egyébként egy inverter nevű készülék lesz szükséges, ami az általunk is használt árammá alakítja a Nap energiáit. Mindez után pedig mindössze egyetlen nap alatt be tudják szerelni a rendszerünket, és amint megtörténik a villanyóra cseréje, áttérhetünk a megújuló energia használatára.

A papírmunka miatt se kell aggódnunk, mert a Napelemek Pályázatok csapata ebben is segít, hogy a tapasztalatukkal megkönnyítsék a dolgunkat. Sokakat elijeszthet ez, hiszen mindenki rémálma egyik hivataltól a másikig járni, főleg ha állami ügyekről van szó, mint ebben az esetben a napelemes rendszer támogatás kérvényezése, vagy éppen a pályázatok beadása. Jó tudni, hogy a Napelemek Pályázatok csapata nem csak a napelemes rendszerek beépítésekor ad nekünk támogatást, hanem az ezt övező hivatali feladatok során is.  

Összegezve mindenképpen jól járnánk a napelemmel. A megtérülése garantált, az út minden lépésekor segítséget kapunk, így nem kell nekünk aggódnunk, és idegesen törni a fejünket a problémák megoldásán. Nagyon kis dolognak tűnik, hogy egyetlen ház vagy vállalkozás átáll a napelemes energiára, de hosszútávon ez is nagyon sokat jelent a Földünk energia tartalékainak. Valamint a villanyszámla kötelezettsége alól is felment, ami pedig a pénztárcánknak lesz jó. A napelemes rendszerekért kapott támogatást mindenképp érdemes kihasználni, és még most belevágni ebbe a feladatba, hogy minél hamarabb át tudjunk állni a megújuló energiára, és ezáltal felmentsük a környezetet egy terhe alól, illetve magunkat a fizetési kötelezettségektől. A napelem egyelőre nem egy listavezető szám, ami mindenki gondolataiban megtalálható, de remélhetőleg hamarosan bevett dologgá válik, és minél több ház és vállalkozás tetején és kertjében megtalálhatóak lesznek majd.