A rádió reklám hasznos is lehet

Van egy rádiócsatorna, amit rendszeresen és igen gyakran hallgatok, ugyanis egy ismerősöm a műsorszerkesztője, a legtöbb adáshoz van köze. Éppen ezért munkába menet vagy hazafelé az éppen aktuális műsorukat szoktam hallgatni, melyet természetesen reklámblokkok szakítanak meg időnként. Itt hallottam a minap a házakra szerelhető napelem rendszerekről. Igazán érdekesen és modern dolognak hangzott, ami miatt felkeltette az érdeklődésemet. Haza érvén rá is kerestem, hogy 4 kw napelem mire elég, ugyanis a hirdetésben is ezt a mennyiséget emlegették. Vidéken élőként nekem is szerencsém van egy családi házban élni, így akár még esélyes is lehet, hogy én is igényeljek ilyet.

Szóval rákerestem az interneten, és a napelemrendszer.info nevű nagyszerű oldalt találtam. Itt tájékozódtam tovább.

Én személy szerint nem ismerek senkit, akinek lenne napelem rendszere, de a mai világban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő környezetbarát törekvések miatt nem volt azért teljesen ismeretlen a dolog számomra. Pontos infókat azonban nem tudtam. A kutatásom során azonban kiderült, hogy nemcsak környezetbarát a napelem rendszer, de pénzügyi befektetésként is előnyös lehet. Ugyanis jelentős mértékben csökkenthető, ha nem teljesen kiváltható, használatukkal a rezsi, pontosabban annak a villanyszámla része. Ez azonban, természetesen, nem egy azonnal megtérülő befektetés, évekbe telik, míg visszajön az ára – dehát ezért is hívják befektetésnek. Azután viszont milyen jó lesz majd, hogy megléptük anno azt a lépést, hogy felszereltettünk napelemeket a házunkra.

Ehhez azonban szükség van egy előzetes alkalmassági felmérésre is, hiszen kérdés, hogy pl. 4 kw napelem mire elég, de az sem biztos, hogy a házunkra telepíthető napelem rendszer, műszaki okokból. Ehhez is több mindennek kell megfelelni, például számít az épület fekvése, tájolása is, a környező természeti adottságok vagy egyéb építmények, amik beárnyékolhatják a mi ingatlanunk tetejét. Ez utóbbi eset nem túl előnyös, ha napelem rendszert szeretnénk…

Mire elég 4 kw napelem?

A rádió műsort szerkesztő kedves ismerősömtől megtudakoltam, hogy ő mennyire van képben a témával, és azt mondta, a reklám miatt ő is kicsit jobban utána nézett a dolognak, és több emberrel is beszélt a tapasztalataikról, sőt, ő is gondolkozott már a telepítésen a szülei házára. Ő is a napelemrendszer.info oldalt és annak csapatát ajánlotta. Rögtön a legelső indok emellé az volt, hogy a már említett előzetes felmérést ők ingyen vállalják, ami nagy könnyebbség. Hiszen ha netalán mégsem alkalmas ingatlanunk a napelem rendszer felszerelésére, nem költöttünk rá mégis, feleslegesen.

Én később megtárgyaltam a feleségemmel és a szüleimmel is ezt a napelem témát, és mindegyikük pozitívan véleményezte, azonban a felvetésemet bizonytalanul fogadták, hogy szükségünk van-e erre, vagy mi is tettessünk-e fel egy egész rendszert. Az ára ekkora teljesítményben egészen kedvező, vélte apukám, de mégsem biztos benne, hogy 4 kw napelem mire elég vajon ténylegesen, ezért nem tudja, hogy megérné-e nekünk, vagy hogy támogatja-e az ötletemet.

Így úgy döntöttem, ha lesz is, mindenképpen később csak, de azért megigényelem a felmérést, hiszen úgyis ingyenes, tehát veszteni nem vesztünk vele semmit, viszont megtudjuk, hogy egyáltalán gondolkozhatunk-e abban, hogy telepíttessük a napelem rendszert. Ha mégsem alkalmas rá a házunk, akkor ennyivel le is van tudva a dolog, ha pedig alkalmas, akkor abban is segítenek majd, hogy mekkora teljesítményűre lesz szükségünk, így sokkal objektívebben tudjuk majd megfontolni a továbbiakat.

Múlt héten hát meg is kerestem a napelemrendszer.info csapatát és megbeszéltünk egy időpontot az előzetes felmérés elvégzésére. Már szinte alig várom, hogy jöjjenek, és megtudjam az eredményt. Nagyon fellelkesültem, mióta írtam nekik, és olyan hangulatban vagyok, mint egy kisgyerek, aki vár valami nagy napot, vagy az ajándékát.

Ha ti is gondolkodtok napelemben, amit egyelőre csak kivülállóként, de csak ajánlani tudok (utána olvasni azért érdemes, ezután mindenki el tudja dönteni, mit szól hozzá), akkor nektek is érdemes napelemrendszer.info oldalra ellátogatnotok.