Rádió és halálkanyar

Aki régóta a volán mögött ül, az pontosan tudja, hogy milyen tanácsokat érdemes megfogadni a zökkenőmentes közlekedés fenntartása érdekében: nem ajánlott pl. telefonhívásokat, vagy SMS-üzeneteket lebonyolítani, illetve nem árt, hogyha teljes figyelmünket a vezetésnek szenteljük.

Azt persze nem mondta senki, hogy a zenehallgatás is képes lehet életveszélyes mértékben elterelni fókuszunk irányát. Éppen egy leírhatatlanul unalmas munkanap befejezése után jöttem haza, a szokásos úton, a szokásos tempóban. Semmiféle baljóslatú előjel nem sejttette előre, hogy mi fog történni. Valamiért a retro rádióra kapcsoltam, és – mivel odavagyok a ’70-es évek zenéjéért – feltekertem a hangerőt. Eléggé el is kalandoztam, de nem volt kimondottan vészes a forgalom, így a biztonságomat egy kis révedezés nem veszélyeztette.

Megfeledkeztem azonban a házunktól nem messze található hajtű-kanyarról, amelyet még totális koncentráció bedobásával is rettentően nehéz bevenni. A zene harsogott, én álmodoztam, a kanyar pedig egyre csak közeledett. Szerencsére – a halálfélelem megtapasztalásán kívül – nem történt nagyobb baj. A probléma valójában nem is annyira az én hiányos figyelmemből adódott, hanem sokkal inkább abból, hogy az észbe kapásom pillanatában a kezem lecsúszott a kormányról, és így esélyem sem volt a tökéletes manőver kivitelezésére.

Az ijedtség csillapodása után, első dolgom volt beszerezni egy kormányvédőt az autofelszerelesek.hu-ról. Megtudtam ugyanis, hogy a mindennapos használat nem igazán van jó hatással a kormány felületére: olyan kopások keletkezhetnek, amelyek kimondottan kényelmetlenné, továbbá csúszóssá teszik számunkra a kormányaink anyagát.

Önmagában ez nem lenne nagy gond, hiszen csak egy anyag tapintásáról van szó. Az meg nem tűnik túlságosan fontosnak. A probléma igazából az, ami velem is megesett: a folytonos igénybevétel okozta “sérülések” akár fizikai épségünket is veszélyeztethetik. Lássuk be: azért nem volna kifejezetten kellemes egy csúszós kormány miatt elhalálozni.

Az autofelszerelesek.hu-ról rendelt kormányvédő azonban remek lehetőséget nyújt a biztonságos vezetéshez: hézagmentesen ráfeszül a kormányunkra, továbbá 100 százalékos tapadást, és kényelmes ráfogást biztosít számunkra. Ráadásul stilisztikai szempontból is nagy mértékben képes feldobni járműveink utasterét: ízlések és pofonok szerint, kedvünkre válogathatunk a szőrmés, a gyapjú, valamint a szivárvány minden színében pompázó kormányvédők közül.

Ha azonban szemernyit sem szeretnénk kételkedni testi épségünk megmaradását illetően, akkor érdemes a “tradicionális”, bőrből készült kormányvédők közül választanunk. A bőr rendelkezik ugyanis a legkiválóbb tapadóképességgel, felszíne pedig általában sima, szóval nem kell bajlódnunk a cifrább díszítések okozta esetleges nehézségekkel.

Magam is sokkal bátrabban vágok neki az útnak, mióta beszereztem egy bőr kormányvédőt. A segítségével már nem félek annyira abban a bizonyos kanyarban sem, mert tudom, hogy a kezem nem fog újra lecsúszni a kormányról.

Azt viszont egy életre megtanultam, hogy – hacsak nem létszükséglet – semmiképp nem szabad ilyen hangosan retro zenét hallgatni, mert, ha nem is figyelünk rendesen, és még kormányvédőnk sincsen, akkor csak egy hajszálon múlik, hogy megússzuk-e épségben.