A mellnagyobbítás volt a téma a reggeli rádióműsorban

A rádióba szeretünk megosztó témákat (is) behozni. Olyan topikokat, melyekről az embereknek rendszerint egymásnak ellentmondó véleménye van. A reggeli műsort igencsak fel tudja pörgetni egy-egy ilyen téma köré szerveződött beszélgetés.

Legutóbb a mellnagyobbításról volt szó. Van, aki odavan érte, van, aki szerint visszataszító, de egy biztos: nem lehet MELLette elmenni szó nélkül. Épp ezért gondoltuk, hogy a mellnagyobbítás kiváló vitaindító lehet egy egyébként unalmasnak ígérkező hétfő reggeli rádiós műsorban. Igyekeztünk a hallgató közönséget is bevonni: üzenetek formájában kifejthették véleményüket, sőt, még betelefonálásra is volt lehetőség. Kíváncsiak voltunk olyanok tapasztalatára, akik már átestek mellnagyobbító műtéten, olyanok véleményére, akik még csak tervezik a beavatkozást és persze azokéra is, akik mereven elzárkóznak egy ilyen plasztikai műtét elől.

A kimerítő információhalmaz nagyon fontos

Persze, egy sikeres adáshoz elengedhetetlen, hogy a rádióműsor készítői felkészültek és tájékozottak legyenek az aktuális témában. Ezért ellátogattunk erre az oldalra, vagyis a plasztika.info.hu oldalra, és minden információt beszereztünk a mellnagyobbításról. A legfontosabb annak megválaszolása, hogy mikor érdemes mellnagyobbításra sort keríteni. Ennek több oka is lehet, például: fejletlen mell, a testalkathoz képest aránytalanul kis mell, fogyás következtében csökkent méretű mell, szoptatás miatt sorvadt mell, fejlődési rendellenességek, mellkas torzulások miatt nem esztétikus mell vagy asszimmetria miatt. Persze bizonyos szempontok megítélése szubjektív, ezért mindig a páciens igénye az elsődleges, melyet az orvos kiegészíthet, megcáfolhat vagy módosíthat.

Az első konzultáció alkalmával kerül megvitatásra a beültetni kívánt implantátum mérete és formája. Ekkor a páciensnek még arra is van lehetősége, hogy felpróbálja a különböző típusú implantátumokat, így még könnyebb számára a döntés. Amit persze az orvossal együtt hoznak meg, hiszen a műtétet sok tényező befolyásolja, melyet a következőkben tekintünk át.

Az orvos kompetenciájába tartozik annak meghatározása, hogy hová kerüljön az implantátum. Lehet ugyanis a mirigy alatt, a mellizomhártya alatt, félig izom alatt vagy pedig teljes mértékben izom alatt. A beültetés módjára is több lehetőség van, az ezek közül való döntés szintén az orvos feladata. Az implantátum beültetése történhet a mell alatti redőkön keresztül is. Ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, az összes műtét mintegy 80%-ban ez valósul meg. Bizonyos esetekben azonban ez megoldható, ilyenkor jönnek képbe a beültetés további lehetőségei: az implantátum beültethető a mellbimbóudvar széléről is, erre az esetek 10%-ban kerül sor. A bimbóudvaron keresztül is be lehet ültetni az implantátumot, ez azonban nem igazán javasolt, ugyanis nagyon veszélyes. Hónaljon keresztül a műtétek kb. 10%-a történik, melyek a mellnagyobbítás implantátummal való végrehajtását célozzák. Extrém esetben a bőrköldök alá is behelyezhető az implantátum, ez azonban nagyon ritka. Mellnagyobbítás kevésszer valósul meg ily módon.

Számos típusú mellimplantátum létezik

Bár meglepő, de ma már az implantátumoknak is számos típusa fedezhető fel a piacon. Több implantátum gyártó cég is létezik ugyanis. Forma alapján lehet kerek vagy csepp alakú. Ez utóbbi sokkal természetesebb melleket ad, épp ezért jóval drágább is. Az implantátumok készülhetnek tisztán szilikonból vagy pedig szilikon és polyuretán hab kombinációjából. Az implantátumok felszíne is igen változatos képet mutat: lehet sima vagy érdes, de nemcsak szimplán érdesített, hiszen ennek is 3 módja van – nano érdesített, mikro érdesített és makro érdesített. Lehet továbbá szivacsos polyuretán felszínű is, ez egészen más érzést kölcsönöz.

A felszínen kívül a töltet típusa is nagyon fontos. Ez általában vagy valamilyen szilikongél vagy pedig konyhasó-oldat. Fontos szempont természetesen az implantátumok mérete is. A forma mellett talán ez érdekel a leginkább mindenkit. 180 ml-től egészen 1000 ml-ig terjed a skála, amelyen belül ki lehet választani a méretet. 600 ml felett már extra nagy méretről beszélhetünk. Belegondolni is bizarr, hogy milyen lehet 2 db, fejenként 1 literes mellel élni. Ahogy mindenben, a mellnagyobbítás terén is vannak extremitások. És hogy mi a helyzet a mellimplantátumok profiljával? Merthogy bizony ilyen jellemzőjük is van. Nos, a profil is igen változatos lehet. Létezik lapos, mérsékelt, mérsékelt plusz, mérsékelt magas, extra magas és ultra magas profil is, ami azt mutatja meg, hogy mennyire emelkednek ki a mellimplantátumok a mellkasból.

Ahány gyártó, annyiféle garancia. Valamelyik többet ad, valamelyik pedig kevesebbet. Persze ez nagyban függ a mellnagyobbítás céljából kiválasztott implantátum árától is. Általánosságban elmondható, hogy 10 év garanciát adnak az implantátumokra, de például a vannak olyan gyártók is, melyek örökös cseregaranciával szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy 10 éven túl is ingyenesen kicserélik az implantátumot, ha az kilyukad. Ha azonban 10 éven belül súlyos tokosodás lépne fel, ingyenesen csereimplantátumot bocsátanak rendelkezésre. Átlagot nem lehet vonni, gyártónként más és más a cseregarancia időtartama.

Kezdődhet a gyűjtögetés?

Az egyik legizgalmasabb kérdés: Mennyi az annyi? Vagyis: mennyibe kerül egy mellnagyobbítás? Ennek meghatározására is több módozat közül választhatnak az igénylők. A csomagok 950.000 Ft-tól egészen 1.800.000 Ft-ig állnak rendelkezésre. Ami általában szerepel egy mellnagyobbítás csomagban, azok a következők: a műtét díja, az implantátum ára és az utólagos ápolás költsége. Sokszor speciális melltartó és kötő is jár a mellnagyobbítás csomagokon belül.

A teljes körű felépülés nagyon fontos, hiszen azzal elkerülhetőek a későbbi problémák. Felléphetnek ugyanis gondok egy mellnagyobbítást követően is. Létrejöhetnek különböző fertőződések és gyulladások, esetleg utóvérzés és vérömleny is kialakulhat. Ritka esetben még az is megeshet, hogy a szervezet kilöki az implantátumot. Felléphetnek keringési- és érzékelési zavarok a mellbimbó és a bőr vonatkozásában is, lehetnek folyadékgyülemek és tokosodások is a sebben. A heggel is adódhatnak problémák ugyanúgy, ahogy bármely más műtét esetén. Kevésszer ugyan, de még az is előfordulhat, hogy az újonnan műtött mellek nem egyformák, hanem aszimmetrikusak lesznek. Ez egyértelműen nem túl jó és kívánatos eredmény, hiszen akár még rosszabb is lehet a látvány, mint a műtét előtt.

A részletes tájékoztatás lehetőségei

Természetesen a kutakodásunk során csak általános információkat sikerült begyűjteni. Ha valaki mellnagyobbításra adja a fejét, a műtétet végző orvos részletesen tájékoztatni fogja minden tudnivalóról és eshetőségről. Ezért akár már a tervezés fázisában is érdemes felkeresni egy jó plasztikai sebészt, hogy tippeket, ötleteket adjon és segítsen annak meghatározásában, hogy pontosan milyen típusú, formájú, felszínű és anyagú legyen a beültetésre kerülő implantátum. Adott alkattípussal rendelkező és életvitelű embereknek bizonyos fajta implantátumok nem is ajánlottak. Ha pedig valaki extra méretet igényel vagy rendszeresen sportol, ajánlott neki könnyű kivitelezésű implantátumot választani.

Miután mindezt kikutattuk, nem volt más hátra, minthogy belecsapjunk a reggeli rádióműsorba. Imádták a hallgatók, csak úgy záporoztak az üzenetek, a telefonvonalak pedig égtek. Nem gondoltuk volna, hogy ekkora sikere lesz a mellnagyobbítás témájának. És mégis! Ezen felbuzdulva a kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy máskor is felhozunk ilyen megosztó, nem mindennapi témákat. Hiszen ha valami, akkor ezek átütő sikert érhetnek el egy rádióban!